Diabetul zaharat este una din cele mai raspandite afectiuni endocrine la ora actuala, iar numarul pacientilor diagnosticati creste de la an la an conform studiilor de specialitate. Afectiunea ochilor la bolnavii de diabet zaharat este una din cauzele principale de orbire .
Conform datelor oficiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii anual se inregistreaza mai mult de 15 milioane de persoane a caror vedere a incetat.
Anomalii ale corneei, glaucom, cataracta si neuropatii sunt complicatii cu care pacientii se confrunta in urma afectiunii cu diabet zaharat. Dintre acestea, cea mai intalnita si cea mai frecventa cauza de orbire este retinopatia diabetica.
În stadiile incipiente, simptomele vizuale nu sunt deloc percepute de catre pacient , dar fara o depistare precoce şi tratament, retinopatia diabetica poate afecta permanent retina. Simptomele ulterioare in cazul in care nu s-au luat masuri sunt: incetosarea uşoară a vederii de aproape sau la distanţă, şi chiar pierderea bruscă a vederii.
Chirurgii oftalmologi nu pot repara daunele cauzate de retinopatia diabetică, dar, daca este depistata la timp, metodele moderne de tratament pot ajuta la încetinirea progresului bolii, şi chiar la prevenirea pierderii vederii. Este extrem de important pentru pacienţii cu diabet zaharat să fie examinati în mod regulat (o data la 6 luni), chiar dacă nu au observat încă nici un simptom.
Pentru orice modificare a vederii adresati-va medicului oftalmolog pentru o consultatie oftalmologica.
Aceasta boala il poate afecta pe fiecare bolnav, indiferent de tipul diabetului si tratamentul efectuat. O mare importanta o are si durata imbolnavirii de diabet. La aparitia retinopatiei diabetice contribuie nivelul inalt de colesterol , hipertensiunea arteriala, obezitatea, afectarea rinichilor si, de asemenea, sarcina si nasterea.
In cazul diabetului in organism sunt afectate toate vasele sanguine, insa in primul rand, capilarele mici.
Unele vase se oblitereaza, altele, pentru a compensa munca acestora, se dilata, pot sa apara microanevrisme iar permeabilitatea peretilor vasculari se deregleaza.
In unele cazuri, peretii subtiati ai capilarelor se rup si in retina apar mici hemoragii. Cel mai periculos este faptul, ca retinopatia diabetica poate sa nu se manifeste o perioada indelungata de timp.
Dupa capilare sunt afectate vasele mari, in special, venele. Numarul si dimensiunea focarelor exudative si ale hemoragiilor cresc; acuitatea vederii incepe sa se diminueze. Aceasta etapa este una neproliferativa.
Cu timpul, vascularizatia retinei se inrautateste si mai mult, in zonele de ischemie (saturarea insuficienta a retinei cu oxigen) incep sa apara vasele sanguine nou formate si țesut cicatriceal (proliferativ). Aceste proliferate cresc pe suprafata retinei si in adancul corpului vitros, se extind si afecteaza retina, provocand dezlipirea acesteia.
Obliterarea nervului optic cu tesut proliferativ provoaca deteriorarea fibrelor acestuia. Vederea treptat, insa necontenit se inrautateste, accentuand retinopatia diabetica.
Diagnosticul afectiunilor ochiului in cazul diabetului, necesita o serie de investigatii principale:
Rezultatele investigatiilor enumerate vor da posibilitate medicului sa va recomande tratamentul necesar in retinopatia diabetica diagnosticata.
4.Tratamentul pentru retinopatia diabetica
Ca tratament conservativ se utilizeaza diferite preparate medicamentoase, care contribuie la fortificarea peretilor vaselor, la resorbtia hemoragiilor, depunerilor lipidice si albuminoase pe retina, care imbunatatesc schimbul de substante si vascularizarea ochiului. Trebuie precizat ca acestea sunt doar metode auxiliare si nu vindeca.
O alta metoda este utilizarea laserului in cateva sedinte cu pauze de la 3 la 7 zile in functie de gravitatea dinosticului.In stadiile incipiente ale bolii, lasercoagularea, efectuata la momentul oportun, este destul de eficienta
Alta optiune este efectuarea tratamentului chirurgical, dar acesta necesita o abordare speciala, deoarece vindecarea tesuturilor are loc mult mai rau si mai incet din cauza dereglarilor metabolismului
Optiunile de tratament depind de mai mulţi factori, inclusiv tipul de retinopatiei diabetică, cât de severă (avansată) este, şi modul în care pacientul poate avea raspuns la tratamentele anterioare.
In cazul retinopatiei avansate (retinopatie diabetică proliferativă ) – de cele mai multe ori, pacientul va necesita intervenţie chirurgicală imediată.
Trebuie retinut faptul ca diabetul este o boala cronica care duce la deteriorarea retinei si pierderea vederii, iar preventia este cel mai bun remediu!