Cataracta este o afectiune oftalmologica data de opacifierea cristalinului , ce determina scaderea progresiva a vderii. , in mod normal cristalinul este transparent si are rolul de a focalize lumina care patrunde in ochi si de a produce in acest fel imegaini clare pe retina care sunt transmise catre creier prin nervul optic .
Inaintarea in varsta reprezinta cea mai importanta cauza de aparitie a cataractei. Medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete si nu in ultimul rand ereditatea sunt factori ce pot influenta sau determina aparitia cataractei.
Frecvenţă
Simptome
Tratament
Tipurile cataractei :
Cataracta nucleara: este cea mai frecventa forma de cataracta si se caracterizeaza prin opacifierea progresica a nucleului cristalinian .
Cataracta Corticala : Se caracterizeaza prin opacifierea cortexului cristalinian
Cataracta Subcapsulara anterioara sau posterioara : Se caracterizeaza prin opacifierea portiunii din imediata vecinatate a capsule anterioare sau posterioare a cristalinului
Cataracta Congenitala : este o afecțiune a ochilor care se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului la copil.este una din principalele cauze de cecitate sau vedere scazută la copil. Aceasta afectiune este prezenta la nastere sau apare in primele luni de viata ale copilului ea trebuie operata imediat ,astfel incat sa nu impiedice dezvoltarea vedirii
Leucocoria este primul semn clinic care se evidențiază la examenul local al globilor oculari. Acesta constă în aspectul alb, alb-strălucitor al pupilei.
Alte semne clinice, care pot fi asociate leucocoriei sunt: