DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA

  • June 8, 2017

CE ESTE DEGENERESCENTA MACULARA LEGATA DE VARSTA?

Degenerescenta maculara legata de varsta sau DMLV este o afectiune a maculei sau a zonei de maxima acuitate vizuala a retinei. Macula este o mica arie a retinei care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa efectuam activitati cum sunt cititul sau sofatul. Degenerescenta maculara afecteaza vederea la distanta sau la aproape, astfel unele activitati precum cititul, devin imposibile. Desi degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea central a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, puteti vede conturul ceasului, dar nu puteti spune cat este ora, puteti privii forografii dar nu puteti deslusii fata. Pacientul nelijeaza vizita la medic datorita impactului minim pe care il are degenerescenta maculara in fazele timpurii ale bolii asupra vederii.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA DEGENERESCENTA MACULARA?

Multii dintre pacienti nu realizeaza ca au o problema maculara decat atunci cand tulburarea vederii devine evidenta.

Putem diagnostica degenerescenta maculara in stadiul incipient, printr-un examen oftalmologic, care consta in urmatoarele:

  1. Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei.
  2. Fotografii speciale ale ochiului numite angiografii cu fluoresceina, pentru a detecta vasele anormale de sange care sunt situate sub retina.
  3. Tomografie in coerenta optica de macula.

CLASIFICAREA DEGENERESCENTEI MACULARE

Exista doua tipuri de degenerscenta maculara:

  1. Degenerescenta maculara uscata\atrofica. Majoritatea oamenilor(90% din cazuri) prezinta forma uscata, fiind produsa de imbatranire si de subtierea tesuturilor maculei.
  2. Degenerescenta maculara umeda (exudativa). Forma umeda apara in aproximativ 10% din cazuri prin aparitia de vase de sange anormale sub retina. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.

Unele dintre primele semne ale bolii sunt incetosarea vederii, liniile drepte sunt percepute stramb, tulburari ale vederii centrale. Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, in centre medicale specializate, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca testarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de camp vizual, testul Amsler.

TRATAMENTUL DEGENERESCENTEI MACULARE (FORMA UMEDA) consta in injectarea intravitreana a unei subsante numite Bevacizumab ce are menirea sa amelioreze stare retinei, sa imbunatateasca vederea pacientului si sa opreasca progresia bolii.

In functie de caz se hotaraste de cate sedinte este nevoie. Doza de inceput este de 3 injectii / ochi / lună. În anumite cazuri tratamentul poate fi personalizat.

Tratamentul se face in sala de operatie sub anestezie locala si nu necesita internare.

TRATAMENTUL DEGENERESCNETEI MACULARE( FORMA USCATA) consta in administrarea de trofice retiniene.

Dacă aveți întrebări ne puteți suna la 0372.952.388